Dióhéjban

 

A canon 430 EX II és a Canon 580 EX II a két legjobb vaku, amit a Canon eddig alkotott. A 430 EX II a Canon 580EX II kistestvére. Néhány funció kimarad belőle, és a felépítése is egyszerűbb, de alacsonyabb áron kapható. Határozottan könnyebb és kisebb, ami fontos lehet a hobbi fotósoknak. Néhány ember elégedett lehet majd vele, akik nem akarnak extra pénzt kiadni az 580 EX II plusz funkcióiért, amit úgysem használnának.

De természetesen ha a legerősebb villanót szeretnéd, ami el van látva mindennel, vagy majdnem mindennel, amit eddig feltaláltak, akkor a Canon 580EX II amire szükséged van.

Erő

Az egyik nagy előnye a Canon 580EX II -nek a villanó ereje. 35%-al messzebb ér, mint a 430 EX II (58 méter vs 43 méter), ami azt jelenti, hogy 82%-al nagyobbat villan. Amikor pedig diffúzorral használod a vakut, vagy csak messzire akarsz elérni vele, minél nagyobb fényed van, annál jobb. Mindazonáltal a 430 EX II ereje is elég lehet sokféle helyzetben.

Felépítés

A Canon 580EX II nagyobb, és nehezebb, mint a 430 EX II. Az akkumlátorokkal a súlya körülbelül egy font.

A Canon 580EX II időjárásálló. Ez vonatkozik a villanófejre, a vakupapucsra és magára a testre is. Az időjárásállóság fontos szempont lehet pár felhasználási területen. A hobbi fotósok nem igazán fogják hiányolni ezt a funkciót.

Hogy teljes legyen az időjárásállóság, persze olyan kameratest is kell hozzá. A kamerapapucs szintén zárt, amikor fel van téve a vaku.

Villanófej

A villanófej a Canon 580EX II -n 180 fokot fordul jobb és bal irányba is. A 430 EX II-n 180 fokot fordul balra, 90 fokot pedig jobbra. Nem túl nagy érvágás, de néhány szituációban zavaró lehet.

Mint sok más vakun, a Canon 580EX II -n is, mínusz 7 foktól plusz 90 fokig dönthető a fej. A 430 EXII csak felfelé dönthető, negatívba nem, ez közeli felvételeknél zavaró lehet.

Derítőlap

A 430 EX II-nek nincs beépített derítőlapja. Ez szintén nem nagy érvágás, de hasznos lehet, ha éppen nincs kéznél speciális diffúzor, vagy terelőlap.

Vezetéknélküli képességek

A Canon 580EX II képes vezetéknélküli átvivőként funkcionálni, és lehet master egy vezetéknélküli összeállításban. Csak más Canon vakukat tud vezérelni, de azokat teljeskörűen.

A Canon 430EX II-et el lehet villantani távvezérlővel, de nem tud más vakukat vezérelni, tehát csak Slave lehet egy vezetéknélküli összeállításban.

Vezérlés

A gombok és a kezelhetőség a másik jelentős különbség a két egység között. A gomboknak az Canon 580EX II -n sokkal job nyomáspontjuk van. Nem kell olyan mélyre nyomni őket, mint a 430 EX II-n.

A Speedlite 580EX II  egy tárcsával van felszerelve, a 430 ex pedig csak egy plusz és mínusz gombbal. Ez kétség nélkül nagy előrelépés az ergonómiában. Ez a tárcsa megkönnyíti és kényelmesebbé teszi a módok kiválasztását, és a beállítások vezérelhetőségét.

Csatlakozók

Canon 580EX II csak PC konnektorral van felszerelve, ami elengedhetetlen, ha rádiós távkioldót használsz. A 430 EX II is használható rádiós távkioldóval, de szükség van egy papucs adapterre, amit külön kell megvenni.

Professzionális egységként az Canon 580EX II külső akkucsomagot is kínál. A „nem professzionális” fotósoknak ez nem szükségszerű.

Mindkét egységen van állványrögzítő menet, a test bal oldalán. Ez lehetővé teszi, hogy Canon vaku-állványokkal használjuk őket.

Független mérés

Speedlite 580EX II az egyetlen Canon vaku, ami rendelkezik ezzel a mérő szenzorral. A vakut lehet használni úgymond „auto-módban”, amikor nem támaszkodik a fényképezőgép adataira, csak és kizárólag a saját szenzor méréseit használja. Ez nagy segítség olyankor, amikor a felszereléseidnek szüksége van „elővillantásra”, amit általában csak lencsén keresztül tudsz megcsinálni.

Elemtartó rekesz

Canon 580EX II-nek jobban kialakított elemtartó ajtaja van, egy kis rugó támasztja meg, amikor nyitott állapotban van. Ahogy már említettük, az ajtó időjárásálló.

Egyedi funkciók

Hat funkció van, ami csak az 580 EX II-ben elérhető:

C.Fn-03

FEB* auto cancel

0

Enabled

 

 

1

Disabled

C.Fn-04

FEB* sequence

0

0 > - > +

 

 

1

- > 0 > +

C.Fn-05

Flash metering mode

0

E-TTL II/E-TTL

 

 

1

TTL

 

 

2

External metering: Auto

 

 

3

External metering: Manual

C.Fn-06

Quickflash with continuous shot

0

Disabled

 

 

1

Enabled

C.Fn-12

Flash recycle with external power source

0

Flash and external power

 

 

1

External power source

C.Fn-13

Flash exposure metering setting

0

Speedlite button and dial

 

 

1

Speedlite dial only

*(FEB: 3 különféle erősséggel villan)

 

A canon 430 EX II-nek is van olyan funkciója, ami az 580 EX II-ben nincsen:

C.Fn-14

Flash range/aperture info

0

Maximum distance

 

 

1

Aperture display

 

Fordítást köszi Kusz Matyinak...

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kispapp.blog.hu/api/trackback/id/tr302173519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chuck No Risk 2011.02.09. 16:36:04

A 430EX II-nek van beépített derítő lapja,és működik master módban is !
süti beállítások módosítása